Gerek Duyulan Malzemeler:
- 2 Yemek kaşığı kuru maya
- 1,5-2 Su bardağı ılık su
- 4 Su bardağı un
- 2 Tatlı kaşığı tuz
- Üzerinin kızarması için: Yoğurt
Ekmek Hamuru Nasıl Yapılır?
Geniş bir kabın içerisine 2 kaşık maya, şeker ve ılık suyu ekleyerek karıştırmaya başlayın, daha sonra geniş bir kabın içerisine 4 su bardağı unu eleyerek yavaşça ekleyin ve 2 tatlı kaşığı tuzu ekleyerek ortası boşluk olacak şekilde açın, hazırladığınız mayayı bu boşluğun içine dökerek hamuru ellerinizle yoğurmaya başlayın, kıvam aldığına emin olana kadar yoğurmaya devam edin. Eğer hamurunuzun sıvı olduğunu düşünüyorsanız bir miktar daha un ekleyebilirsiniz.
Hamuru Yoğurduktan Sonra:
Yoğurduğunuz hamuru kalın bir örtü yardımıyla sararak sıcak bir ortamda 45 dakika boyunca mayalanması için bekletin, 45 dakika sonra hamurun örtüsünü kaldırın ve ıslak ellerinizle basınç uygulayarak hamurun şişkinliğini alın, tezgâha ya da düz bir alana un serpiştirin ve mayalanmış hamurunuzu bu unun üstünde yoğurarak 8 eşit parçaya ayırın, bu parçaları yuvarlayarak beze haline getirin. Eğer bu işlemler esnasında hamur elinize yapışıyorsa az miktarda un serpiştirmenizde sakınca yoktur.
Bezeler haline getirdiğiniz hamurları ekmek tepsisinin içine orantılı bir biçimde yerleştirin, hamurların kuruyup çatlamaması için üzerine nemli bir örtü koyarak tepsi mayasının gelmesi için 20 dakika boyunca bekletin. Bu esnada ayırdığınız yoğurdu çırpın ve iyice karıştığına emin olduğunuz zaman hamur bezelerinizin üstüne fırça yardımı ile sürün. Yoğurt sürmemizin sebebi ekmeklerin üzerinin pişerken kızarmasını sağlamak.
Son aşama olarak hamur parçalarınızın üzerine keskin bir bıçak yardımıyla şekiller oluşturun ve önceden 230 derecede ısıttığınız fırına tepsinizi yerleştirin. 25 dakika sonra tepsiyi fırından çıkarıp ilk sıcağını atması için bekletin. Şimdiden afiyet olsun!
Püf noktası: fırını ısıtmaya başlamadan önce fırın tabanına bir miktar su koymayı unutmayın. Bu su kaynayıp buhar oluşturacak ve ekmeklerinizin yanmadan yumuşacık pişmesi için çok faydalı olacak. Ellerinize sağlık.