Kolot peynirinin faydaları nedir?

Kolot peynirinin faydaları nedir?

İklim ve coğrafi koşullar sebebiyle ülkemizde binbir çeşit peynir üretimi yapılır. Türkiye’nin neredeyse her yöresinde, farklı lezzetlere sahip süt ürünleri, geleneksel yöntemler kullanılarak üretilir. Bu sebeple de Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan kahvaltı, zengin çeşitliliğiyle bilinir. 

Karadeniz'in yüksek yaylalarında yapılan hayvancılık sonucunda elde edilen organik sütlerden üretilen kolot peyniri, muhlamanın ana malzemesi olarak anılır. Yoğun olarak tüketilen bu yöresel lezzetin, eşsiz tadının yanı sıra insan sağlığına binbir türlü faydası bulunur. Sıcağa maruz kaldığında erime özelliğiyle bilinen bu ürün, özellikle yine Karadeniz ile özdeşleşen ve adını dünyaya duyuran muhlamanın lezzetini veren malzemelerdendir. Soğuk halde tüketildiğinde yoğun ve tat sunmayan kolot peyniri, eritilerek yemek veya kahvaltılar için kullanıldığında daha lezzetli bir hal alır. Lezzetli tadının yanı sıra içinde barındırdığı mineraller ve vitaminler sayesinde insan vücuduna pek çok faydası bulunur. Düzenli olarak tüketilmesi karşısında bu ürünün insan sağlığı için oldukça faydalı yanları vardır. Kolot peynirinin faydalarına değinmek gerekirse;

Kolot peynirinin sağlıklı mı?

  1. Kolot peyniri, insan vücudundaki kötü kolesterolün düşmesini sağlarken iyi kolesterolün seviyesini ise artırmaktadır.
  2. Son zamanlarda sıklıkla yaşanan kalp rahatsızlıkları için olumlu etkileri olduğu bilinen kolot peyniri, kalp damar sağlığının korunmasında etkilidir. Bu sayede, kalp krizi, damar tıkanıklığı gibi kalp rahatsızlıklarına karşı faydalıdır. 
  3. Bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri olup, düzenli tüketilmesi halinde, hastalıklara karşı vücudun direncini artırır. 
  4. Cilt sağlığı konusunda koruyucu etkisi vardır. Böylelikle olası cilt rahatsızlıkların önüne geçmek adına düzenli tüketilmesi önerilir. 
  5. Cilt kadar saç sağlığında da önerilen ürünler arasında yer alan kolot peyniri, saçların dökülmesini azaltır.
  6. Göz sağlığı konusunda etkili özellikleri ile göz sağlığını en iyi düzeye çıkarır. 
  7. İçerisinde yer alan yüksek miktardaki kalsiyum sayesinde kalsiyum eksikliğinin ortadan kaldırır. 
  8. Kolot peyniri içerisinde yer alan yüksek miktardaki B12 vitamini sayesinde sinir sistemini güçlendirerek onarıcı etkisiyle ön plana çıkar.
  9. Bağırsak hareketlerinin düzenli gerçekleşmesini sağlayan kolot peyniri, sindirim sisteminde oluşan rahatsızlıkların tedavisinde kullanılabilir. 
  10. Besleyici ve vitaminli oluşuyla ön plana çıkan kolot peyniri, fazla kilolarından kurtulmak isteyenler için tok tutucu etkiye sahiptir.