Kars Kaşarı'nın hikayesi nedir?

Kars Kaşarı'nın hikayesi nedir?

Ülkemiz peynir çeşitliliği açısından oldukça zengin olup pek çok damak zevkine uygun seçenek bulunuyor. Namı dünyaya yayılan Kars peyniri, görüntüsüyle ve lezzetliyle diğer peynir çeşitlerinden oldukça farklıdır. 

Kars peynirinin tarihi oldukça eski yıllara dayanır. Hatta İsviçre Gravyer peyniri olarak da anılan bu ürün, Kars ilinde, özenli çalışmalar sonucunda üretilir. Kars peynirinin geçmişi 1900’lü yıllara kadar uzanır. İsviçrelilerin Kafkasya üzerinden Kars’a girmesi sonucunda burada bir yerleşke kurarlar ve ilk mandıranın inşa edilmesiyle de hayvancılık kültürü daha da yayılır. İsviçre’nin gravyer peyniri ile neredeyse aynı görüntüye sahip olan Kars peyniri, zaman içerisinde Türk kültürünün izlerini taşımaya başlar. 

Kars Peyniri nasıl yapılır?

Doğal süreçlerden geçerek üretilmesinin yanı sıra bu peyniri esas farklı kılan durum ise Kars ilinin yüksek yaylalarında üretiliyor olmasıdır. Yalnızca Kars’ın yüksek rakımlı yaylalarında beslenen ineklerin sütlerinden üretilmekte olan bu eşsiz lezzet, yöreye ait endemik bitkilerin aroması sonucunda kusursuz bir lezzet alır. Kars peyniri son derece özel bir ürün olup, mevsimlik olarak üretilir. Bunun sebebi ise esas lezzetini veren otların belirli aylarda yetişiyor olmasıdır. Bir diğer adıyla Kars eski kaşar olarak da adlandırılan bu lezzet, sert yapısıyla dikkat çeker. Taze kaşar peyniriyle oldukça farklı olan Kars kaşarı, pek çok işlemden geçerek mayalandırılması ve dinlendirilmesi karşısında kendine has bir lezzete kavuşur. Öyle ki yıllandıkça lezzeti artan bu özel peynir, üreticilerin yoğun emekleri karşısında sofralarda yerini alır. Tamamen doğal aşamalardan geçerek üretiliyor olması Kars peynirinin besleyicilik değerini önemli miktarda etkiler. En doğal peynir olarak bilinen Kars gravyeri, sodyum, karbonhidrat, kalsiyum, protein, potasyum, kalsiyum, A vitamini ve birazda demir içerir. Protein anlamında oldukça zengin bir peynir çeşidi olup, düzenli bir şekilde tüketilmesi karşısında insan sağlığı açısından da oldukça faydalıdır. Yumurtaya rendelenerek, yemeklerde, kahvaltıda, pizza yapımında, tostlarda veya sade bir şekilde tüketilmeye uygun yapısıyla farklı damak zevklerine de hitap eder. Protein ve kalsiyum deposu olarak nitelendirilen Kars Kaşarı, çeşitli hastalıklara karşı vücut direncini artırır ve sindirim sistemini düzenleyerek sağlıklı bir yaşam elde etmenize yardımcı olur.