Besleyicilik değeri son derece yüksek olan tahin, Türk mutfaklarında genellikle, pekmez ve balla karıştırılarak kahvaltı sofralarında özellikle kızarmış ekmek üzerine sürülerek lezzetle tüketilmektedir. Bunun yanı helva haline getirilerek bir tatlı şeklinde de tüketilebilmektedir. Faydaları oldukça fazla olan tahin, pek çok tatlıda, kurabiyelerde, hamur işlerinde ve keklerde sağlıkla tüketilebilmektedir. Aynı zamanda sıvı haldeyken, özellikle sporcuların protein içeceklerine eklenebilir ve ilaveten çeşitli yemekler içerisinde de tatlandırıcı olarak tüketilebilir.
Ham maddesi susam olan tahin, kendi başına tüketilmesi zor bir besinken farklı şekillerde tüketildiğinde daha lezzetli bir hal alır. Susamın, ezilerek yağının çıkarılması ve çeşitli işlemlerden de geçerek koyu akışkan bir hal alır. Susam tohumları, eleme, kabuklarından ayıklanma ve ayrılması şeklinde işlemlerden geçerek 2 ile 3 saat arasında 150-200 °C'de kavrulur. Daha sonra ise odak sıcaklığına ulaşana kadar bekletilir ve sonrasında da tahin elde edilir. Ülkemizde tahin özellikle kahvaltı sofralarında bal ve pekmez ilave edilerek tüketilirken, daha pek çok gıda ile tüketilmeye uygundur. Pek çok faydasıyla bilinen tahin, kendine has bir lezzete sahiptir. Bunun yanı sıra tahinin faydaları da oldukça fazladır.
Tahinin sağlık açısından faydaları oldukça fazladır. Bunlar;
Beyni güçlendirir: Sağlıklı omega-3 ve omega-6 yağ asitleri açısından zengin bir besindir. Bu yağ asitleri sinir dokularının gelişimini artır ve bu da beyin sağlığını olumlu yönde etkilemektedir. Aynı zamanda Alzheimer hastalığına ilerlemesini de yavaşlatır. Omega 3 açısından zengin bir besin olan tahin, düzenli olarak tüketildiğinde hafızayı güçlendirir.
Antioksidan özelliği: Tahinin içerisinde bulunan en önemli minerallerden biri bakırdır. Bakır, vücuttaki ağrıları ve şişkinliği azaltmak konusunda etkilidir. Astım hastalarında semptomların hafiflemesine yardımcı olurken magnezyum içerdiği için de tahini oldukça rahat bir şekilde tüketmek mümkündür.
Kalp sağlığı üzerinde etkilidir: Tahin hakkında yapılan araştırmalara göre tahin, omega 3 yağ asitleri sadece vücuttaki kolesterol seviyesini düşürmekle kalmaz aynı zamanda iltihaplı hastalıklarda da faydalıdır.
Bağışıklık sisteminde faydalıdır: Demir, selenyum, çinko ve bakır açısından son derece zengin olan tahin, bağışıklık sisteminin ihtiyaç duyduğu besinleri karşılar.